စားၾကမယ္ေဟ့ ေကာင္းေကာင္း (ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း)
ေၾကးအိုးဆီခ်က္ကေတာ့ အေမ႕အတြက္ပါ။
ဒါကေတာ့ ေၾကးအိုး အရည္နဲ႕ပါ။ ကၽြန္မကေတာ့ အရည္ ပိုၾကိဳက္ပါတယ္။
က်ဴဆိုင္၊ပဲၿပား၊ငံုးဥ၊ကိုက္လန္၊မုန္ညင္းနဲ႕ အသားလံုးလုပ္ရန္ နယ္ထားတဲ႕ပံုေတြပါ။ က်ဴဆိုင္ မၿမင္ဖူးဘူးဆိုတဲ႕ comment ကို ခုမွ ၿပန္ေတြ႕မိလို႕ပါ။ Sorry ပါေနာ္။ အေပၚဒုတိယေၿမာက္အကြက္က ၿမက္ပင္လိုရွည္ရွည္ေလးေတြက က်ဴဆိုင္ပါေနာ္။
ဆန္ၾကာဇံေတြကို အက်က္ၿမန္ေအာင္ (၁၅)မီးနစ္ခန္႕ ေရစိမ္ထားၿပီးမွ ၿပန္စစ္ထားတာပါ
ဒါေလးကေတာ့ရွာလကာရည္ထဲကိုဆားနည္းနည္းထည့္ၿပီး ငရုတ္သီးေတာင့္နဲ႕ၾကက္သြန္ၿဖဴလွီးထည့္ထားတဲ႕အခ်ဥ္ရည္ေလးပါ။
အားလံုးေသာ စာလာဖတ္သူအေပါင္း မဂၤလာရွိေသာ ႏွစ္သစ္ကို ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ၾကပါေစရွင္။
ဒီဇင္ဘာလတစ္လမွာ အစၿပဳခဲ႕တဲ႕ ဒီဘေလာ့ေလးကို ဒီဇင္ဘာလမွာ ေၾကးအိုးဆီခ်က္ေလးနဲ႕ Happy Birthday ေလး လုပ္ေပးလိုက္ပါရေစေနာ္။
ေၾကးအိုး ခ်က္နည္းကိုေတာ့ ဒီမွာ ေရးဖူးပါတယ္ေနာ္။ အဲဒီ ေၾကးအိုးပို႕စ္နဲ႕ တြဲဖတ္ၿပီး လုပ္စားမွ အဆင္ေၿပမွာပါေနာ္ :)
ေၾကးအိုးဆီခ်က္ လုပ္ဖို႕အတြက္ကေတာ့ ဆန္ၾကာဇံဖတ္ကို ေၾကးအိုးဟင္းရည္အိုးထဲမွာ လက္ကိုင္ရိုးရွည္တပ္တဲ႕ ဇကာေလးနဲ႕ ေရေႏြးေဖ်ာပါ။ သို႕မဟုတ္ ရိုးရိုးေရေႏြးၿဖင္႕ေဖ်ာေပးပါ။
ထို႕ေနာက္ ၾကာဇံဖတ္ကို ပဲငံၿပာရည္ အက်ဲ၊ ၾကက္သားမႈန္႕တို႕ၿဖင့္အေရာင္ေလးလွၿပီး အရသာဝင္ေစရန္ တူေလးၿဖင္႕နယ္ပါတယ္။
ေၾကးအိုးအရည္ထဲထည့္ၿပဳတ္ထားတဲ႕ အရြက္၊အသား၊ပဲၿပားစတာေတြ အရည္စစ္ၿပီး ခပ္ထည့္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္ေလး ထည့္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ ေၾကးအိုးၿပဳတ္အရည္ေလးနဲ႕ တြဲဖက္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီေနာ္။ :)
စုဘူးအိမ္မွတဆင့္မွ်ေ၀ပါသည္။
=======================================================
အားလံုးေသာ စာလာဖတ္သူအေပါင္း မဂၤလာရွိေသာ ႏွစ္သစ္ကို ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ၾကပါေစရွင္။
ဒီဇင္ဘာလတစ္လမွာ အစၿပဳခဲ႕တဲ႕ ဒီဘေလာ့ေလးကို ဒီဇင္ဘာလမွာ ေၾကးအိုးဆီခ်က္ေလးနဲ႕ Happy Birthday ေလး လုပ္ေပးလိုက္ပါရေစေနာ္။
ေၾကးအိုး ခ်က္နည္းကိုေတာ့ ဒီမွာ ေရးဖူးပါတယ္ေနာ္။ အဲဒီ ေၾကးအိုးပို႕စ္နဲ႕ တြဲဖတ္ၿပီး လုပ္စားမွ အဆင္ေၿပမွာပါေနာ္ :)
ေၾကးအိုးဆီခ်က္ လုပ္ဖို႕အတြက္ကေတာ့ ဆန္ၾကာဇံဖတ္ကို ေၾကးအိုးဟင္းရည္အိုးထဲမွာ လက္ကိုင္ရိုးရွည္တပ္တဲ႕ ဇကာေလးနဲ႕ ေရေႏြးေဖ်ာပါ။ သို႕မဟုတ္ ရိုးရိုးေရေႏြးၿဖင္႕ေဖ်ာေပးပါ။
ထို႕ေနာက္ ၾကာဇံဖတ္ကို ပဲငံၿပာရည္ အက်ဲ၊ ၾကက္သားမႈန္႕တို႕ၿဖင့္အေရာင္ေလးလွၿပီး အရသာဝင္ေစရန္ တူေလးၿဖင္႕နယ္ပါတယ္။
ေၾကးအိုးအရည္ထဲထည့္ၿပဳတ္ထားတဲ႕ အရြက္၊အသား၊ပဲၿပားစတာေတြ အရည္စစ္ၿပီး ခပ္ထည့္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္ေလး ထည့္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ ေၾကးအိုးၿပဳတ္အရည္ေလးနဲ႕ တြဲဖက္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီေနာ္။ :)
စုဘူးအိမ္မွတဆင့္မွ်ေ၀ပါသည္။
=======================================================
ၿပီးခဲ့တဲ့ တစ္ပတ္က ဂဏန္းေသၿပီးသား အေကာင္ေလးေတြကို
ေစ်းခ်ထားတာေတ႕ြ လို ့ဝယ္ခ်က္စားၿဖစ္ပါတယ္။
ဂဏန္းအခံြခြာနည္းကိုေတာ့ youtube ကေနၾကည့္ၿပီး ေသခ်ာခြာရပါတယ္။
ေရစင္စင္ေဆးရပါတယ္။ ဂဏန္းကိုယ္ထည္ထဲက အဆီအဥေလးေတြကို ဖယ္ထုတ္ၿပီးပန္းကန္ထဲတည့္ထားပါတယ္။
ၿဖတ္ထားတဲ ့လက္ေတြေၿခေတြကို ငရုတ္က်ည္ေပြ ့နဲ႕ကြဲေအာင္ထုပါတယ္။
ႏွစ္ၿခမ္းခြဲထားတဲ့ ဂဏန္းကိုယ္ထည္ေတြကို ဆား၊ ၾကက္သားမႈန့္နဲ ့နယ္ပါတယ္။
အိုးတစ္လံုးထဲကို ဂဏန္းကိုယ္ထည္ေတြရယ္၊ထုထားတဲ ့လက္ေၿခေတြရယ္၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ အမႊာၾကီး (၅)မႊာ၊ဂ်င္းလက္တစ္ဆစ္ေလာက္ေလးေတြ (၅)ဆစ္ေလာက္ ဓါးၿပားရိုက္ၿပီး၊ဆား၊ငံၿပာရည္နည္းနည္းထည့္ကာ ေရနည္းနည္းခ်င္းၿဖည့္ၿပီး ထည့္ၿပဳတ္ထားပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီ၊ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ဂ်င္းတို႕ကို ညက္ညက္ေထာင္းၿပီး ဆီသတ္ပါ။
ဆီသတ္တဲ့ထဲကို စပါးလင္ႏုတဲ့အပိုင္းေလးေတြကို ညက္ေအာင္ေထာင္းၿပီး ထည့္ပါတယ္။
ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာရင္ ဂဏန္းအဆီဥေလးေတြကို ထည့္ပါတယ္။ၾကက္သားမႈန္႕နည္းနည္း၊အေရာင္တင္နည္းနည္းထည့္ပါတယ္။ ငရုတ္သီးအေတာင့္လိုက္(၄)ေတာင့္ေလာက္ထည့္လိုက္ပါေသးတယ္။
မာလာဟင္းအႏွစ္ထုတ္ထဲက အႏွစ္ကို ဟင္းစားဇြန္းနဲ႕(၃)ဇြန္းထည့္ပါတယ္။( ဂဏန္းအေကာင္ေသး (၅)ေကာင္စာအတြက္အခ်ိဳးပါ။)
ရွမ္းနံနံ ထည့္ပါတယ္။ ဗမာနံနံ ပါနည္းနည္းထည့္လိုက္တယ္။ အဓိက ကေတာ့ ရွမ္းနံနံပါ။
ဆီသတ္ထားတဲ့အရာေတြကို ၿပဳတ္ထားတဲ ့ဂဏန္းအိုးထဲကို ေရာထည့္ၿပီး ဆူပြက္ေအာင္ ၿပန္တည္ပါတယ္။ အရသာၿမည္းၾကည့္ၿပီး ၾကက္သားမႈန့္နဲ႕ငံၿပာရည္နည္းနည္းစြက္ၿပီး ငရုတ္ေကာင္း နည္းနည္း အုပ္ပါတယ္။ ဟင္းအိုးပြက္ရင္ စားလို့ရပါၿပီေနာ္။
အရည္ေတြအမ်ားၾကီးန ဲ့ အကင္ဆိုင္ကေရာင္းတဲ့ ဂဏန္းဟင္းအရသာမ်ိဳးပါ။ ၿမည္းဖို႕လည္းေကာင္းသလို အရည္ေလးေတြက ပူပူစပ္စပ္နဲ ့ထမင္းနဲ႕နယ္စားလည္း အရသာရွိလွပါတယ္။
သူငယ္ခ်င္းေတြ gathering လုပ္တဲ့ပြဲမ်ိဳးဆိုလည္း ေကၽြးလို့ေကာင္းပါတယ္။ ဂဏန္းကိုက္ေနေတာ့ တစ္ၿခားဟင္းမထိေတာ့ဘူးေပါ့ေနာ္။ :P သံုးေဆာင္ၾကည့္ပါေနာ္။ :)
စုဘူးအိမ္ မွတဆင့္မွေ၀ပါသည္။
(ပုံႏွင့္တကြႀကည္ရန္)
========================================== (ငါးခ်ဥ္လုပ္စားႀကရေအာင္)
ငါးခ်ဥ္လုပ္စားရေအာင္ေလ ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တာၾကာပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ဖို႕ၾကိဳးစားခဲ့ေပမယ့္မေအာင္ျမင္ခဲ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း စားခ်င္တဲ့စိတ္ကိုေမ့ေမ့ေလ်ာ့ေလ်ာ့ ထားထားတာ၊ အရင္အပတ္က ေက်ာင္းတက္ေနတဲ့ ျမန္မာ မိသားစုအိမ္သြားလည္ရင္းနဲ႔ သူငါးခ်ဥ္စမ္းလုပ္ ထားတဲ့အေၾကာင္း၊ ေအာင္ျမင္တဲ့အေၾကာင္း၊ အဲဒီေန႔က ငါးခ်ဥ္ဗူးကိုဖြင့္ သူကိုယ္တိုင္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ငါးခ်ဥ္ဗူးကုိေခ်ာင္းၾကည့္ေတာ့ ထမင္းလံုးမာမာေလး ေတြေတြ႔တယ္..အဲဒီမာတဲ့ထမင္းက မက်က္ေသးတဲ့ ထမင္းနဲ႕တူတယ္။ သူက ေနာက္မွေအးေဆး လုပ္နည္းေျပာျပမယ္ဆိုျပီးအဲဒီေန႔ အျခားအေၾကာင္းေတြဆီ စကားဆက္ေရာက္သြားတာနဲ႔ ကၽြန္မျပန္လာတဲ့အထိ သူေျပာဖို႕ေမ့သြားတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲမွာ အဲဒီငါးခ်ဥ္ ဘဲစြဲေနတာေၾကာင့္ ငါးသြား၀ယ္ပီး လုိခ်င္တဲ့အတံုးအေနခုတ္ခိုင္းတယ္။
ရံုးပဒီသီးကို ေရေဆးၿပီး ထိပ္ႏွစ္ဘက္တိထားပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ေစြေစြေလးေတြ လွီးပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၿဖဴ ဆီသတ္ပါတယ္။ရံုးပဒီသီး တစ္ပန္းကန္စာအတြက္
ပဲငါးပိ ကို ထမင္းစားဇြန္းနဲ ့တစ္ဇြန္းထည့္ပါတယ္။ ပဲငါးပိ အစပ္ကို သံုးထားပါတယ္။ ဆားနည္းနည္းထည့္ၿပီးရင္ ေရေႏြးေလး နည္းနည္းထည့္ပါ။ ရံုးပဒီသီးနပ္ရင္ စားလို ့ရပါၿပီရွင္။ ထမင္းၿမိန္ေစတဲ ့အသားလြတ္ဟင္းတစ္မ်ိဳးပါ။ ယေန ့ဝါဆိုလၿပည့္ေန ့မွာ ကၽြန္မဘုရားကို ခ်က္ၿပီးကပ္ခဲ့တဲ့အသားလြတ္ ဟင္းေတြထဲက တစ္မ်ိဳးပါ။ အသား၊ငါးေတြ မစားခ်င္တဲ ့အခါမွာ စပ္စပ္ေလးနဲ ့ခံတြင္းလိုက္တဲ့ အသားလြတ္ဟင္းတစ္မ်ိဳးၿဖစ္ပါတယ္
=====================================================
မွိဳပင္စိမ္းေမႊ
မႈိ၀ယ္လုိ႕ရျပီဆုိရင္ ကန္စြန္းရြက္နဲ႕တဲြျပီး ေၾကာ္လုိက္တာက အျမဲလုိလုိမုိ႕ ဒီတစ္ခါ အေျပာင္းအလဲေလးျဖစ္ရေအာင္ မႈိကုိ ဟင္းေလးလုိ ခ်က္စားမယ္ဆုိျပီး ခ်က္ျဖစ္တဲ့ဟင္းလ်ာေလးပါေနာ္။ အေမက ကန္စြန္းရြက္ နဲ႕ေၾကာ္မယ္တဲ့၊ လုကေတာ့ အေမရယ္ အေျပာင္းအလဲ ျဖစ္သြားရေအာင္ ခ်က္စားရေအာင္ေနာလုိ႕ဆုိေတာ့ သူပဲ ထြင္ႏုိင္ လြန္းတယ္တဲ့။ မႈိကုိ အသုပ္လည္း လုပ္ေသး၊ အရည္ေသာက္လည္း လုပ္ေသး၊ အခု ဟင္းလုိမ်ဳိး ခ်က္ဦးမယ္တဲ့။ စိတ္ၾကိဳက္ပဲ၊ သေဘာရွိပဲတဲ့ ခ်က္ခ်င္သလုိသာခ်က္၊ တစ္ခါတည္း မ်ားမ်ားခ်က္၊ ဆြမ္းဟင္း လည္းေလာင္းရေအာင္၊ ထမင္းခ်ဳိင့္လည္းထည့္၊ အိမ္သားေတြအားလံုး စားေကာင္းေအာင္လုိ႕ ခ်က္ပါတဲ့။ ပါမစ္ရျပီဆုိေတာ့ ခ်က္ျပီေပါ့ေနာ္။
လုိအပ္ေသာပစၥည္းမ်ားကေတာ့ ေကာက္ရုိးမႈိ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ပင္စိမ္း ရြက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ဆီအနည္းငယ္ တုိ႕ပါေနာ္။
ေကာက္ရုိးမႈိအလံုးေလးေတြကုိ သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ျပီးေတာ့ ေလးစိတ္ရေအာင္ လွီးပါေနာ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိလည္း မထူမပါးေလးလွီးေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခံြႏႊာ ေရေဆးျပီး မညက္တညက္ေလး ေထာင္းေပးပါေနာ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိလည္း အညွာေျခြ၊ ေရေဆးျပီး မညက္တညက္ေလး ေထာင္းေပးပါ။ ပင္စိမ္းရြက္ေလးလည္း ေရေဆးေပးျပီး အညြန္႕ေလးေတြနဲ႕ အရြက္ေလးေတြ ေျခြယူထားပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါက်ရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးနည္းနည္းခပ္၊ မီးအားကုိေလွ်ာ့ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီငရုတ္သီးစိမ္း ေတြထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းပါတာမုိ႕ သတိထားျပီး မီးအားကုိ ေလွ်ာ့ေနာ္ မဟုတ္ရင္ မႊန္ကုန္မွာစုိးလုိ႕ေနာ္။ ျပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးက အားလံုး ေၾကစရာမလုိေတာ့ ႏြမ္းျပီဆုိရင္ မႈိေလးေတြထည့္၊ မီးအားကုိ ပံုမွန္ျပန္ထား၊ ဆား၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲေလး ထည့္ျပီးေတာ့ အားလံုးသမေအာင္ေမႊျပီး ဒယ္အုိးဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပး ပါေနာ္။ သံုးမိနစ္ေလာက္ၾကာရင္ ဒယ္အုိးအဖံုးဖြင့္ျပီး တစ္ခါထပ္ေမႊ၊ ျပီးေတာ့မွ မႈိအိျပီလား ၾကည့္၊ အအိလုိေသးရင္ ေရေႏြးေလး နည္းနည္းေလးဖ်န္းထည့္ျပီး အိေအာင္ခ်က္၊ ျပီးေတာ့ အေပါ့အငန္ျမည္း၊ လုိတဲ့အရသာ ထပ္ျဖည့္ျပီး ပင္စိမ္းေလး အုပ္လုိက္ပါေနာ္။
အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ မႈိပင္စိမ္းေမႊးအစပ္ခ်က္ေလး ရပါျပီ ေနာ္။ ရံုးကုိ ထမင္းခ်ဳိင့္ထည့္လာေတာ့ မိတ္ေဆြေတြက စားေကာင္းတယ္ေျပာလုိ႕ အရမ္းကုိ ေပ်ာ္သြားတာ။ ေမာင္ႏွမေတြလည္း ခ်က္စားလို႕ရေအာင္လုိ႕ နည္းေလး မွ်ေ၀လုိက္ပါျပီေနာ္။ အားေပးၾကပါဦးေနာ္။
လုလုမီးဖိုေခ်ာင္မွတဆင့္မွ်ေ၀ပါ
===========================================================
(အာလူးထမင္းနယ္)
အာလူး၊ ရွမ္းဆန္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္၊ င႐ုတ္သီးဆီေၾကာ္၊ ဆား၊ နႏြင္း၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ ဂ်ဴးျမစ္၊ တို႔ဟူးေခ်ာင္းေၾကာ္၊ ေျမပဲေၾကာ္။ ျပဳလုပ္နည္း ရွမ္းဆန္ကို သိပ္မေပ်ာ့ေအာင္ ခ်က္ထားပါ။ အာလူးကို ႏူးေနေအာင္ျပဳတ္၊ အခြံႏႊာၿပီး ေထာင္းထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို နႏြင္းနည္းနည္းထည့္ၿပီး အလံုးလိုက္ ႏူးအိေနေအာင္ ျပဳတ္ထားပါ။ ထမင္းနယ္ျပင္ဆင္ဖို႔အတြက္ ပန္းကန္ျပားထဲ ထမင္း ထည့္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အရည္ညႇစ္ထည့္ပါ။ ဆီ နည္းနည္းနဲ႔ ခ်ဳိငန္အရသာထည့္ၿပီး အာလူးနဲ႔ ေရာနယ္ပါ။ အရသာစိတ္ႀကိဳက္ျဖစ္ၿပီဆိုရင္ စားခ်င္စဖြယ္ပံုစံေလးျဖစ္ ေအာင္ နယ္ထားတဲ့ ထမင္းကို ပန္းကန္လံုးပံုစံေလးလံုး လိုက္ပါ။ ၿပီးမွ ပိုၿပီးသတ္သတ္ျဖစ္သြားေအာင္ အေပၚက ပန္းကန္လံုးအုပ္ၿပီး ထပ္ဖိပံုသြင္းေပးလိုက္ပါ။ အဆင္သင့္ျဖစ္ရင္ေတာ့ ထမင္းေပၚကို င႐ုတ္သီးဆီေၾကာ္ ဆမ္းၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ ျဖဴးေပးပါ။ အာလူး ထမင္းနယ္နဲ႔လုိက္ဖက္တဲ့ ဂ်ဴးျမစ္၊ ေျမပဲေၾကာ္၊ တိုဟူး ေခ်ာင္းေၾကာ္တုိ႔နဲ႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ပါ။
=================================== (အာလူး ငါးဖယ္လိပ္ေၾကာ္)
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အာလူး၊ ငါးဖယ္ျခစ္၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ဆား၊ ဆီ၊ ဟင္းခတ္မႈန္။ ျပဳလုပ္နည္း အာလူးခပ္ႀကီးႀကီးတစ္လံုးကို အခြံသင္ၿပီး အလႊာပါးပါးေလးေတြ ရေအာင္ လွီးထားပါ။ ငါးဖယ္ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားတဲ့ ဂ်င္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔တို႔နဲ႔ ေရာနယ္ၿပီး အနည္းငယ္ ေထာင္း ေပးပါ။ ၿပီးရင္ ပါးပါးလႊာထားတဲ့ အာလူးထဲကို အရသာသြင္းထားတဲ့ ငါးဖယ္ထည့္လိပ္ပါ။ အလိပ္မျပည္သြားေအာင္ ဒုတ္ေသးေသးနဲ႔ ထိုးၿပီးထိန္းေပးပါ။ အလိပ္ေလးေတြ လိုသေလာက္ ရၿပီဆိုရင္ ဆီအိုးကိုတည္ပါ။ ဆီပူလာရင္ ငါဖယ္လိပ္ေလးေတြကို ထည့္ေၾကာ္ပါ။ အာလူးအနားေလးေတြႂကြပ္ၿပီး ရြရြေလး ျဖစ္လာရင္ အိုးထဲက ဆယ္လို႔ရပါၿပီ။ ဒါဆိုရင္ ေတာ့ င႐ုတ္ေကာင္းနံ႔သင္းသင္းေလးနဲ႔ အရသာ ရွိလွတဲ့ အာလူးငါးဖယ္လိပ္ေၾကာ္ရပါၿပီ။ ===================================== (တုန္ယမ္းထမင္းေၾကာ္)
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ထမင္း၊ ႏွစ္သက္ရာအသား၊ ၾကက္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ေျပာင္းဖူး၊ မုန္လာဥနီ၊ နံနံပင္၊ ေရွာက္ရြက္နဲ႔ Tom Yum paste ။ ဒီတစ္ပတ္ ခ်က္ျပထားတဲ့ စားဖြယ္ကေတာ့ တုန္ယမ္း ထမင္းေၾကာ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ျပဳလုပ္နည္း အသားကို အတံုးခပ္ေသးေသးလွီးထားပါ။ ၾကက္ဥကို ခပ္ပါးပါးနဲ႔ အျပန္႔လိုက္ရေအာင္ ေၾကာ္ထားပါ။ မုန္လာဥနီနဲ႔ ေျပာင္းဖူးကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ။ အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ၿပီဆိုရင္ အိုးထဲဆီထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ဆီသတ္ပါ။ ၿပီးရင္ စဥ္းထားတဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထည့္ေမႊပါ။ လွီးထားတဲ့ အသားေတြထည့္ေၾကာ္ပါ။ ခဏၾကာလို႔ အသားက်က္ၿပီဆိုရင္ ထမင္းထည့္ပါ။ Tom Yum paste ထည့္ပါ။ အခ်ဳိ၊ အငန္ထည့္ေၾကာ္ပါ။ အရသာျမည္းၾကည့္လို႔ အေနေတာ္ၿပီဆိုရင္ တုန္ယမ္းထမင္းေၾကာ္ ရၿပီေပါ့။ ၾကက္ဥေၾကာ္၊ ေရွာက္ရြက္နဲ႔ နံနံပင္ေတြကိုေတာ့ စားခါနီးက်မွ ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပီး တြဲဖက္ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။========================================= (ၾကက္အူေခ်ာင္းင႐ုတ္ေကာင္းေဆာ့စ္)
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ အာလူး၊ မုန္ညင္းစိမ္း၊ မုန္လာဥနီ၊ ဘိုစားပဲသီး၊ ေရႊပဲသီး၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ေျပာင္းဖူးအေသး၊ ႏြားႏို႔၊ ေထာပတ္၊ ပါမာဆန္ခ်ိစ္၊ င႐ုတ္ေကာင္းေဆာစ့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ။ ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္ ၾကက္အူေခ်ာင္းကို ေထာပတ္သုတ္ၿပီး အပူ ေပးထားတဲ့ ဒယ္အိုးျပားမွာ တစ္မိနစ္ခန္႔ ကင္ပါ။ အာလူးကို ႏူးေအာင္ျပဳတ္ၿပီး ေၾကညက္ ေအာင္ေထာင္းပါ။ ႏြားႏို႔သန္႔သန္႔ကုိ ေထာပတ္၊ ပါမာဆန္ ခ်ိစ္၊ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း အနည္းငယ္ နဲ႔ ဆူေအာင္ႀကိဳပါ။ ဆူလာရင္ ေထာင္းထားတဲ့ အာလူးထည့္ၿပီး သစ္သားေယာင္းမနဲ႔ေမႊပါ။ ႏြားႏုိ႔ခန္းၿပီး ပ်စ္ခဲလာရင္ မီးပိတ္ထားလိုက္ပါ။ အသီးအရြက္ေတြကိုေတာ့ စိတ္ႀကိဳက္အရြယ္ လွီးခြ်တ္ၿပီး ေရေႏြးေဖ်ာပါ။ ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆားနဲ႔ င႐ုတ္ေကာင္းကိုေရာဆီသတ္ၿပီး အသီး အရြက္ေတြကုိေၾကာ္ပါ။ ရၿပီဆိုရင္ ၾကက္အူ ေခ်ာင္းေပၚ င႐ုတ္ေကာင္းေဆာ့စ္ဆမ္းၿပီး ႏုိ႔ အာလူးေပါင္း၊ သီးရြက္စံုေၾကာ္တို႔နဲ႔ တြဲဖက္ၿပီး အရသာရွိရွိ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။ ===========================================================
(အမဲေျခာက္ခ်င္းေထာင္း)
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
အမဲသား၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ဖက္ဖယ္၊ နံနံပင္၊ မဂရမ့္၊ မက်န္စိ။ ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္ သန္႔စင္ထားတဲ့ အမဲသားကို အရြယ္ေတာ္ေလး ေတြ လွီး၊ ဆားနဲ႔နယ္ၿပီး အေျခာက္လွန္းပါ။ အမဲေျခာက္ရၿပီဆိုရင္ မီးဖုတ္ၿပီး အမွ်င္အေသးေလး ေတြဖဲ့ၿပီး ထြင္ပါ။ ခ်င္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံသင္ လွီးၿပီး င႐ုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ေရာကာ ေထာင္းပါ။ ညက္ၿပီ ဆိုမွ မဂရမ့္၊ မက်န္ စိ၊ ဖက္ဖယ္နဲ႔ နံနံပင္ေတြထည့္ၿပီး မညက္တညက္ ထပ္ေထာင္းပါ။ ေနာက္ဆံုးမွ ဆား အနည္းငယ္နဲ႔ ထြင္ထားတဲ့ အမဲေျခာက္ေတြထည့္ၿပီး ေရာေထာင္းပါမယ္။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ ခ်င္းနံ႔ေမႊးေမႊး ေလးနဲ႔ အမဲေျခာက္ခ်င္းေထာင္းရပါၿပီ။ ==============================================================
(ကခ်င္ငွက္ေပ်ာဖူးေၾကာ္)
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
ငွက္ေပ်ာဖူး၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္၊ ပင္စိမ္း၊ ဆား၊ နႏြင္း၊ ဆီ။ ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္ ပထမဆံုး ငွက္ေပ်ာဖူးကို ဓားနဲ႔ လွီးလို႔ရမယ့္ အပိုင္းထိေရာက္ေအာင္ အခြံခြာပါ။ ၿပီးရင္ ဓားနဲ႔ ထက္ျခမ္းခြဲၿပီး ျပဳတ္ရပါမယ္။ ျပဳတ္လို႔ႏူးလာၿပီဆိုရင္ ေရစစ္ထားပါ။ အထဲကေန ေရေတြ ထြက္မက်လာ ေတာ့မွ အဖန္ေရေတြ ထြက္သြားေအာင္ ညစ္ထုတ္ေပး ရပါမယ္။ ဟင္းအႏွစ္အတြက္ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္၊ ပင္စိမ္းတို႔ကို ေရေဆးအခြံသင္ၿပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းပါ။ ရၿပီဆိုရင္ ငွက္ေပ်ာဖူးပန္းကန္ထဲ ဆား၊ နႏြင္းတုိ႔နဲ႔ ေရာထည့္ၿပီး နယ္ထားပါ။ ဟင္းခ်က္ဖို႔အတြက္ ဒယ္အိုးထဲကို ဆီစားပြဲ တင္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေလာက္ထည့္အပူေပးၿပီး အရသာသြင္းထား တဲ့ ငွက္ေပ်ာဖူးထည့္ၿပီး ဆီပူထိုးပါ။ ခဏၾကာရင္ ပဲငပိရည္နည္းနည္းထည့္ခ်က္ပါ။ အရသာ အေနေတာ္ ျဖစ္ၿပီဆိုရင္ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ထပ္ျခမ္းခြဲအုပ္ၿပီး မီးဖိုေပၚက ခ်လို႔ရပါၿပီ။ ================================================================
(အိႏိၵယေတာင္ပိုင္းစတိုင္ ၾကက္သားဒံေပါက္)
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
Basmati ဆန္၊ ၾကက္သား၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ေထာပတ္၊ ပူဒီနာ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဖာလာ၊ ကရေဝး ေလးညႇင္းပြင့္၊ င႐ုတ္ေကာင္း င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္၊ နံနံပင္၊ ဆား၊ saffron ၊ Javitri ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္ Basmati ဆန္ကိုေရစိမ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးၿပီး ေၾကာ္ထားပါ။ ၾကက္သားကို သန္႔စင္ၿပီး အရြယ္ေတာ္အတံုးေလးေတြတံုး၊ အရသာ သြင္းၿပီး တစ္နာရီေလာက္ႏွပ္ထားပါ။ ၾကက္သားခ်က္ဖို႔အတြက္ ဒယ္အိုးထဲေထာပတ္ထည့္ အပူေပးၿပီး ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ အားလံုးထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ၿပီးရင္ ၾကက္သားထည့္ၿပီး ႏူးသည္အထိ တည္ထားပါ။ ဒံေပါက္ထမင္းခ်က္ဖို႔အတြက္ကိုေတာ့ ေရစိမ္ထားတဲ့ ဆန္ကိုဆီအနည္းငယ္နဲ႔ ဆီပူထိုးပါ။ ခဏေနရင္ ေရနည္းနည္းထည့္ၿပီး ေရခန္းလာရင္ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ ထည့္ခ်က္ပါ။ အဖံုး အုပ္ၿပီး ထမင္းကို မီးနည္းနည္းနဲ႔ မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ ႏွပ္ခ်က္ခ်က္ပါ။ ၿပီးရင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ ေရာထည့္ပါ။ ===============================================================
(ၾကက္ကခ်င္ခ်က္)
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နႏြင္း၊ မဂရမ့္၊ မက်န္စီ၊ ဖက္ဖယ္၊ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္၊ နံနံပင္၊ ပင္စိမ္း၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ဆား၊ ဆီ၊ ပဲငပိရည္။ ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္ ၾကက္သားကို သန္႔စင္ၿပီး၊အရြယ္ေတာ္ အတံုးေလးေတြတံုးကာ ေထာင္းၿပီး သား ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ဆား၊ နႏြင္း၊ ပဲငပိရည္တို႔ ထပ္ထည့္ၿပီး အရသာ စိမ့္၀င္ေအာင္ ငါးမိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ထားပါ။ ၿပီးရင္ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ပင္စိမ္းနဲ႔ ဖက္ဖယ္ကို ခမ္းၾကမ္းၾကမ္း ေလးေထာင္းၿပီး ႏွပ္ထားတဲ့ၾကက္သားထဲ ေရာနယ္ထည့္ပါ။ ေရာထည့္ထားၿပီး ငါးမိနစ္ ေလာက္ရွိၿပီဆိုရင္ ပဲငပိရည္ ထပ္ထည့္ၿပီး မဂရမ့္နဲ႔ မက်န္စီတို႔ ထပ္ ထည့္ၿပီးနယ္ပါ။ ဟင္းခ်က္ဖို႔အတြက္ အိုးထဲ ဆီမကပ္႐ံုေလာက္ထည့္အပူေပးၿပီး အရသာစံုသြင္းထားတဲ့ ၾကက္သားထည့္ခ်က္ပါ။ ၿပီးရင္ ခ်ဥ္ေစာ္ ခါးသီး စိမ္ထားတဲ့အရည္ကိုပဲ စစ္ထည့္ ၿပီး အဖံုးအုပ္ တည္ထားလိုက္ပါ။ အရည္ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလးျဖစ္လာရင္ ေရနည္းနည္း ထပ္ထည့္ၿပီး ၾကက္သားႏူးလာရင္ အရသာျမည္းၿပီး စိတ္ႀကိဳက္ျဖစ္ၿပီဆိုရင္ မီးဖိုေပၚက ခ်လို႔ရပါၿပီ။ ===========================================================
(အိႏိၵယစတိုင္ ၾကက္ေကာင္လံုးကင္)
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ေကာင္လံုး ေထာပတ္ ေရထုတ္ထားတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ ဆား ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ ခ်င္း ဇီရာ ဖာလာ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ ေလးညႇင္းပြင့္ မုန္ညင္းဆီ နံနံပင္ ေဂၚဖီ သခြားသီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး င႐ုတ္ပြ ေရွာက္သီး။ ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္ ၾကက္အေကာင္လိုက္ကို ရင္ခြဲၿပီး အထဲမွ ကလီစာေတြကိုထုတ္ပါ။ ေရနဲ႔ စိတ္ႀကိဳက္သန္႔စင္ၿပီး ေရစစ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီနဲ႔ ခ်င္းတို႔ကုိ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းပါ။ ရလာတဲ့အႏွစ္ ကို ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ အမႈန္႔ေတြေရာၿပီး ေရစစ္ထားတဲ့ၾကက္ သားထဲထည့္ အရသာသြင္းထားပါ။ အခ်ိန္ေျခာက္နာရီေလာက္ထားၿပီးၿပီ ဆိုရင္ ၾကက္ကို တံစို႔ထိုးၿပီး ေျမနဲ႔လုပ္ ထားတဲ့မီးဖိုမွာ ကင္ပါ။ မ်က္ႏွာျပင္တစ္ဖက္စီကို ၁၅ မိနစ္ ေလာက္ ကင္ရမွာျဖစ္ၿပီး ကင္ေနစဥ္မွာ ေထာပတ္သုတ္လိမ္းေပးပါ။ ၾကက္ သားေတြ က်က္သြားၿပီဆိုရင္ သီတံက ျဖဳတ္ၿပီး စိတ္ႀကိဳက္အရြယ္အတံုးေလး ေတြတံုးပါ။ ၾကက္ကင္နဲ႔တြဲစားဖို႔ ေရွာက္သီး၊ ေဂၚဖီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သခြား သီး၊ နံနံပင္နဲ႔ င႐ုတ္ပြတို႔ကို ပါးပါး လွီးၿပီး သုတ္ပါ ===========================================================
(ၾကက္ေတာင္ပံခ်ဳိခ်ဥ္)
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္အေတာင္ပံ့ သၾကား င႐ုတ္ေကာင္း ဗီနီကာ ဆား ပဲငံျပာရည္အၾကည္ ေကာ္မႈန္႔ နံနံပင္ ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္အေနေတာ္အရြယ္ ၾကက္ေတာင္ပံေတြကို သန္႔စင္ၿပီး စိတ္ႀကိဳက္ အရြယ္တံုးပါ။ ၿပီးရင္ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ေကာ္မႈန္႔တို႔နဲ႔ ေရာနယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။ ၾကက္သားတံုးကို ေၾကာ္တဲ့အခါ ဆီပူပူမွာ မီးေအးေအးနဲ႔ ေၾကာ္ရမွာ ျဖစ္ၿပီး သိပ္မႂကြပ္ခင္မွာ အိုးထဲကေန ဆယ္ရပါမယ္။ ေဆာ့စ္အတြက္ကိုေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးေဆာ့စ္၊ သၾကား၊ ဗီနီကာ၊ ဆားနဲ႔ င႐ုတ္ေကာင္းေရာၿပီး မီးမွ်ဥ္းမွ်ဥ္းနဲ႔ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ျဖစ္ လာတဲ့အထိ က်ဳိပါ။ စားခါနီးမွာ ၾကက္ေတာင္ပံေၾကာ္ေတြကို ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပီး ခ်ဳိခ်ဥ္ေဆာ့စ္ အေပၚကဆမ္းလိုက္ကာ နံနံပင္ေလး အုပ္လိုက္ပါ။ ===========================================================
(ရဲယိုရြက္ ငါးေပါင္းထုပ္)
ဒီတစ္ပတ္မွာ ဟယ္လို ပရိသတ္ေတြ အတြက္ တင္ဆက္လိုက္ရတာကေတာ့ ရဲယိုရြက္ ငါးေပါင္းထုပ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အဓိက လိုအပ္တာ ျဖစ္တဲ့ ရဲယိုရြက္၊ ငါးရယ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ငါးကေတာ့ ငါးရံ႕ဆိုရင္ အဆင္ေျပပါတယ္။ အရသာကေတာ့ နည္းနည္းေပါ့ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ စပါးလင္နဲ႔ ဆန္မႈန္႔လည္း လုိပါတယ္။ ပထမဦးဆံုး ရဲယိုရြက္ကို ေရးေဆးၿပီး စစ္ထားပါတယ္။ ငါးကို လက္သည္းခြံေလာက္ဗ်က္၊ လက္တစ္ဆစ္ေလာက္အရွည္နဲ႔ မထူမပါး အတံုးေလးေတြ လွီးထားပါတယ္။
ၿပီးေနာက္ ဆား၊ ဆႏြင္းနယ္ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီကိုလည္း အဲဒီေလာက္ တံုးထားပါ။ စပါးလင္ကိုေတာ့ ရင့္တာေတြ ဖယ္ၿပီး ႀကိတ္စက္ထဲထည့္ ႀကိတိလိုက္ပါတယ္။ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ နည္းနည္းလည္း ထည့္ရပါတယ္။ ဇလံုႀကီးႀကီးတစ္ခုထဲမွာ ငါးတံုးေတြကို ထည့္၊ ႀကိတ္ထားတာေတြ၊ လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ ထည့္ပါတယ္။ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔၊ စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ ဇြန္းစာေလာက္ ထည့္ပါတယ္။ င႐ုပ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ ၁ ဇြန္း၊ ဆီ ၅ ဇြန္း(နယ္လိုက္တဲ့အခါမွာ ဆီရြဲေနရပါမယ္) ငါးပ္ လက္တစ္ဆစ္၊ ငံျပာရည္ နည္းနည္း၊ ဆားနည္းနည္း သင့္ေတာ္သလို ခ်ိန္ထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္နယ္ပါတယ္။ ေရေးထားတဲ့ ရဲယိုရြက္ကို သြားၾကားထိုးတံနဲ႔ လံုေအာင္ ထုပ္လည္းရပါတယ္။ ဆီေတာ့ နည္းနည္း ယိုပါလိမ့္မယ္။ ၿပီးေတာ့ Rice Cooker မွာပါတဲ့ ေပါင္းေခ်ာင္နဲ႔ ထည့္ၿပီး နာရီဝက္ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ ေပါင္းပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ ဆန္မႈန္႔ေတြက က်က္သြားလို႔ လံုးေနၿပီး အရသာေလးေလး ငါးဖတ္ေတြရယ္ ၾကက္သြန္နီဖတ္ ခ်ိဳခ်ိဳရယ္ကို ဆီနဲ႔ အိေနတဲ့ ရဲယိုရြက္နဲ႔ စားလို႔ရပါၿပီ။ ရဲယိုရြက္ကို မႀကိဳက္ရင္လည္း ဖယ္စားလို႔ ရပါတယ္။ ===========================================================
0 comments:
Post a Comment