စပ်စ္သီး၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး
စပ်စ္သီးမွာ ဗီတာမင္ ေအ၊ စီ၊B6 နဲ႔ ေဖာလိတ္ ဓာတ္မ်ားမ်ား ပါဝင္တဲ့အ ျပင္ ပိုတက္စီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ သံ ဓာတ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ဆီ လီနီယမ္တို႔လို မရွိမျဖစ္ သတၲဳဓာတ္ေတြ လည္း ပါဝင္ေနပါတယ္။ စပ်စ္သီးမွာ ပါ ဝင္တဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ဟာ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ျဖစ္ၿပီး ဖရီး ရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္ပ်က္စီးမႈမျဖစ္ ေအာင္နဲ႔ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁) ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါကို သက္ သာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးရဲ႕ ထင္ရွားတဲ့ ေဆးဖက္ ဝင္တန္ဖိုးဟာ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ ကု သေရးမွာ အသံုးဝင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အဆုတ္ထဲက အစိုဓာတ္အား ေကာင္း ေစပါတယ္။
(၂) ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ႕ ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ ေသြးထဲက ႏိုက္ထ ရစ္အက္စစ္အဆင့္ကို တိုးေစတာေၾကာင့္ ေသြးခဲမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ကာ ႏွလံုး ေရာဂါထႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဟာ မေကာင္းတဲ့LDL ကိုလက္စထ ေရာရဲ႕ ေအာက္ဆီဂ်င္နဲ႔ ဓာတ္ေပါင္းမႈ (ဓာတ္ေပါင္းမႈေၾကာင့္ ေသြးေၾကာပိတ္ ေစႏိုင္ပါတယ္) မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။
(၃) ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္တာကို သက္ သာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးမွည့္ ေဖ်ာ္ရည္ဟာ ေခါင္း တစ္ျခမ္းကိုက္ေရာဂါကုသေရးအတြက္ အိမ္တြင္းကုထံုးျဖစ္ပါတယ္။ နံနက္ေစာ ေစာမွာ ေရမေရာဘဲ ေသာက္သင့္ပါတယ္။
(၄) ဝမ္းမခ်ဳပ္ေအာင္ ကာကြယ္ၿပီး ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို ေက်ာ္ လႊားႏိုင္ပါတယ္။ စပ်စ္သီးမွာ ဩဂဲနစ္ အက္စစ္၊ သၾကားနဲ႔ ဆဲလ္လူးလို႔စ္ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ဝမ္းေပ်ာ့ေစတဲ့ အစာအျဖစ္ အသိအမွတ္ျပဳၾကပါတယ္။ စပ်စ္သီးဟာ အူနဲ႔ အစာအိမ္ကို သန္မာေစတာေၾကာင့္ နာတာရွည္ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို သက္သာေစ ပါတယ္။
(၅) အစာေၾကညက္ေစပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ အစာမေၾကတဲ့ ေဝဒ နာကို သက္သာေစပါတယ္။
အစာအိမ္ စပ္ဖ်ဥ္းဖ်ဥ္းျဖစ္တာကို ေလ်ာ့ပါးေစတာ ေၾကာင့္ သေရစာအေနနဲ႔ စားသင့္တဲ့ အ စာပါ။
(၆) ေညာင္းညာမႈကို တြန္းလွန္ႏိုင္ပါ တယ္
စပ်စ္သီးေဖ်ာ္ရည္က ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ သံဓာတ္ပမာဏကို ျဖည့္တင္းေပး တာေၾကာင့္ ေညာင္းညာပင္ပန္းမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အမည္းေရာင္ စပ်စ္သီးေဖ်ာ္ရည္ဟာ စြမ္းအင္ကို ခ်က္ ခ်င္း ရရွိေစပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီး ဒင့္ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ ကို အားေကာင္းေစပါတယ္။
(၇) ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါေတြကို သက္ သာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ ယူရစ္အက္စစ္ မ်ား ေနတာကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ဆီးကေန အက္စစ္ထြက္ႏႈန္းတိုးေစတာေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္အေပၚ ဖိအားသက္ေရာက္ မႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၈) ရင္သားကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပး ပါတယ္
ေနာက္ဆံုးေပၚ ေလ့လာမႈတစ္ခု အရ စပ်စ္သီးဟာ ရင္သားကင္ဆာမျဖစ္ ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါ တယ္။
(၉) အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါကို သက္ သာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးမွာ ပါတဲ့ ရက္စ္ဗာရထ ေရာဟာ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါရွိသူ ေတြမွာamyloidal-beta peptides အ ဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ေလ့လာမႈ ေတြအရ စပ်စ္သီးေတြဟာ ဦးေႏွာက္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းေစသလို အာ႐ံု ေၾကာထိခိုက္မႈဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြမျဖစ္ ေအာင္လည္း ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
(၁၀) မ်က္စိကို က်န္းမာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ အသက္ႀကီးတာ ေၾကာင့္ အျမင္အာ႐ံုဆံုး႐ံႈးတာနဲ႔ မက္ကူ လာယိုယြင္းပ်က္စီးမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာ ကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ တစ္ေန႔မွာ စပ်စ္ သီးသံုးႀကိမ္ စားရင္ အသက္ႀကီးတာ ေၾကာင့္ မက္ကူလာယိုယြင္းမႈျဖစ္ႏိုင္ေျခ ကို ၃၆ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါ တယ္။ စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ ဟာ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးၿပီး အတြင္း တိမ္ေရာဂါ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာ ဂါ၊ ကင္ဆာနဲ႔ အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာ ျဖစ္ တတ္တဲ့ ေရာဂါေတြမျဖစ္ေအာင္ ကာ ကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁၁) ကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္
စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့ ရက္စ္ဗာရထေရာ ဟာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတာ ေၾကာင့္ ကင္ဆာကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း ရွိပါ တယ္။ အထူးသျဖင့္ အူမႀကီးကင္ဆာနဲ႔ ရင္သားကင္ဆာတို႔ကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါ တယ္။ စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့ အန္သိုဆိုင္ယာ နင္နဲ႔ ပ႐ိုအန္သိုဆိုင္ယာနင္တို႔ဟာ ကင္ ဆာႀကီးထြားမႈ မျဖစ္ေအာင္ တားဆီးေပး ပါတယ္္။
0 comments:
Post a Comment